Testul antidrog – rezultate fals pozitive

av. Henrietta Frătean

 

Consumul de droguri a devenit o problemă majoră în societatea noastră. Din acest motiv, în anul 2019, Poliția Română a fost dotată cu zeci de aparate Dräger Drug Test 5000. Cu ajutorul testelor s-a susținut că agenții de circulație pot depista prezența în organism a mai multor tipuri de substanțe interzise.

Conform datelor furnizate de Poliția Română, în perioada 1 ianuarie – 20 august 2022, la nivel național, polițiștii au constatat 1.880 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive. Pe întreg parcursul anului 2022, au fost constatate 2.866 de astfel de fapte.

În perioada 1 ianuarie – 20 august 2023, la nivel național, polițiștii au constatat 1.938 (+3% față de aceeași perioadă din 2022) de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive.

Substanțele și medicamentele pe care aparatul Drug Test le poate identifica la o testare pentru droguri sunt: amfetamină, benzodiazepină, delta-9- tetrahidrocanabinol (THC), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă și ketamină.   

 

Cât de precis este aparatul Drug Test?

Ceea ce nu se menționează în statistica poliției este faptul că testul rapid indică doar prezența în salivă a unei substanțe, nu și dacă șoferul se afla sub influența drogurilor (cu simptome specifice).

Din păcate, marja de eroare a aparatelor drug test este foarte mare și deci foarte mulți șoferi sunt lipsiți de dreptul de a conduce, deși nu au consumat droguri.

 

Medicamentele care pot conduce la un rezultat „pozitiv” la testarea antidrog.

Sunt anumite medicamente, pe care le folosim frecvent și care se vând cu sau fără prescripție medicală, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor care, într-o doză mare, pot duce către un rezultat pozitiv la DrugTest.

Spre exemplu, s-a descoperit că pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeina cu valdoxan, sau ketoprofen cu codeina, ori extraveral cu anxiolitic și chiar doza dublă (800+) de Nurofen băut cu ceai de tei sau cu ceai negru.

Dacă iese un rezultat pozitiv pentru consumul de droguri, polițistul poate reține permisul de conducere și poate interzice dreptul de a conduce. Este nevoie de analize suplimentare pentru depistarea drogurilor în urină sau sânge, pentru finalizarea anchetei.

 

Modificarea Codului Rutier. Restituirea permisului de conducere.

O nouă modificare a Codului Rutier privind drug testul permite, de acum, recuperarea permisului de conduce mai repede. Este vorba de situațiile permiselor de conducere reținute de agenții de poliție în cazul depistării de substanțe pshihoactive în cadrul testului rapid de salivă, denumit și drug test.

Astfel, prin Ordonanța nr. 29/2023, (în vigoare de la 13 august 2023), s-a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la propunerea specialiștilor Ministerului Afacerilor Interne.

Una dintre modificările importante este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive. Restituirea permisului se va face în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate, prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive.

Această modificare este binevenită, deoarece anterior, restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale, adică după o perioadă îndelungată de timp. În tot acest timp, șoferii nevinovați nu aveau dreptul de a conduce până la soluționarea cauzei.

 

Concluzii:

1. În cazul în care știți că nu ați consumat droguri aveți posibilitatea de a refuza testul antidrog și să solicitați efectuarea analizelor de sânge pentru a evita un rezultat fals pozitiv, precum și reținerea permisului.

Este important de menționat că doar șoferii care refuză deplasarea la spital pentru recoltarea de probe biologice vor fi cercetați pentru infracțiunea prevăzută de art. 337 Cod penal, respectiv refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

2. Modificarea Codului Rutier permite restituirea permisului de către Poliție, la cererea titularului, ca urmare a rezultatului analizei mostrelor biologice realizate de IML prin care s-a stabilit lipsa drogurilor.

Titularul permisului nu mai trebuie să aștepte așadar soluția dată de procuror în dosarul penal, și anume soluția de clasare, soluție care se emitea de procuror de cele mai multe ori în câteva luni sau poate ani de zile, timp în care șoferul nu avea dreptul de a conduce.