Abuz în serviciu. Curtea de Apel Cluj a stabilit nevinovăția clientului după 8 ani de la debutul dosarului penal
av. Henrietta Frătean
Pe lângă soluția de clasare obținută, este interesant parcursul acestui dosar, precum și apărările invocate.
Clientul a fost trimis în judecată în anul 2018, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în forma agravată.
În anul 2020 Judecătoria Turda l-a condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare în regim de detenție.
Ulterior, apelul promovat de către client a fost admis, cu consecința desființării în totalitate a sentinței Judecătoriei Turda și a încheierii judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Turda, trimițând cauza în procedura camerei preliminare la instanța competentă – Curtea de Apel Cluj.
Pentru a pronunța această soluție, instanța de apel a avut în vedere calitatea de avocat a inculpatului, admițând excepția nulității absolute invocate, referitoare la încălcarea prevederilor privind competența după calitatea persoanei a Judecătoriei Turda.
Soluția a fost obținută după studierea temeinică a dispozițiilor și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, întrucât a fost vorba despre o problemă nouă, asupra căreia nu existau multe soluții în practica instanțelor române: trimiterea cauzei spre rejudecare din apel, în faza camerei preliminare și constatarea nulității absolute a sentinței, a judecății în fond, a încheierii de cameră preliminară și a întregii faze a camerei preliminare.
Această împrejurare referitoare la calitatea inculpatului a determinat apoi trimiterea cauzei la organul de urmărire penală competent – procurorul din cadrul parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Cluj – cu consecința constatării nulității absolute și a tuturor actelor de urmărire penală care fuseseră efectuate de către un organ de urmărire penală necompetent.
În final, Curtea de Apel Cluj respins ca nefondată plângerea formulată de către petenta S.C. S.T. S.A. împotriva soluției de clasare a procurorului din cadrul parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA- Serviciul Teritorial Cluj.
În esență, soluția de clasare a cauzei a avut ca obiect infracțiunile de abuz în serviciu în forma agravată (art. 13 ind. 2 din Legea nr. 70/2000 rap. la art. 297 alin. (1) C.pen.) și folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (art. 18 ind. 1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000), procurorul ajungând la concluzia justă că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege și, respectiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, în acord cu apărările formulate.
În cauză, clientul a fost reprezentat de avocat Frătean Henrietta.